Return to site

Blijf bij jezelf in contact met de ander

Soms zijn dingen heel simpel. En daarom ook heel moeilijk om te doen.
Daarom willen we je iets uitleggen over bij jezelf blijven in contact met de ander.
Die ander is dan bijvoorbeeld een patiënt, cliënt of collega.

Wanneer jij bij jezelf kunt blijven in contact met de ander, geeft dat de zorg die je verleent een enorme boost en je behoudt zelf veel meer energie!

Bij jezelf blijven is iets wat je doet. En daarmee bedoelen we niet een handeling, beweging of dansje.
We bedoelen ook niet dat het een gedachte is: 'bij mezelf blijven, bij mezelf blijven'.
Nee. Bij jezelf blijven is een sensatie van aanwezigheid.
Het beste te omschrijven en te doen als: jezelf-aanwezig-voelen-gevoel.

Om dit te kunnen ervaren, wil je jezelf aanleren om in situaties waarin je zorgt verleent, je eigen aanwezigheid te blijven voelen.
Niet heel geforceerd, maar wel aandachtig.

Net zoals je dit leest, kun je waarnemen waar je zit. Je kunt dit voelen. Blijf lezen en voel tegelijk je voeten op de grond, je benen op de stoel en je billen op het zitvlak.
Misschien kan je zelfs met je aandacht ook naar je onderbuik.
Nu ben je een beetje (meer) aanwezig bij jezelf. Dat ''jezelf-aanwezig-voelen-gevoel'' is de basis van bij jezelf blijven. Simpel toch?

Maar… bij jezelf blijven in contact met de ander wordt al wat lastiger.
Het kan een hele opgave zijn om jezelf te blijven voelen als je ook nog je focus richt op een dossier, welke zorg je gaat verlenen en ook nog eens moet nadenken over je volgende handelingen.

Of om het nog moeilijker te maken: als de patiënt allerlei vragen aan je stelt en je ook nog aandachtig het gesprek wilt voeren.
Toch is dit mogelijk om dit te leren door te oefenen. Train jezelf om tijdens dit soort gesprekken, of werkzaamheden, je voeten, benen, billen en onderbuik te voelen.
Dat brengt je meteen bij jezelf.

Het bij jezelf kunnen blijven, ook in contact met de ander, zorgt ervoor dat je energie behoudt.
Eenvoudig gezegd: niet al je energie is bij de ander, want je verspreidt je energie nu, eerst voor jezelf en van daaruit dan ook voor de ander.

Het is absoluut niet arrogant of egoïstisch om dit te doen. Hoewel we vaak van deelnemers te horen krijgen dat zij dit in het begin wel zo ervaren.
De reden hiervoor is, omdat in de beoefening van jezelf voelen, vaak de focus in het oefenen meer op jezelf gericht is. Maar vertrouw erop dat dit, naarmate je het vaker doet, ook in balans komt.

Bij jezelf blijven, is niet egoïstisch. Het is zelfs noodzakelijk om de beste en meest aandachtige zorg te kunnen leveren aan de ander.

Stel je voor hoe het eruit zou zien als jij en je collega’s bij jezelf kunnen blijven in het contact met de ander. Dit zorgt ervoor dat jullie in balans zijn en blijven. En heeft direct impact op de zorg die je verleent!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK