Return to site

Wie zorgt goed voor de mensen die goed voor de mensen zorgen?

Je wilt goede zorg verlenen, klaar staan voor je patiënten en aan de verwachtingen voldoen. Tegelijk heb je ook je eigen behoeftes, gevoelens en grenzen.

Hoe jij zorg verleent kan van buitenaf eenvoudig lijken, maar kan van binnen heel anders voelen. Want wat als jij te weinig energie hebt en een veelvragende patiënt jouw hulp behoeft? Of als je merkt dat je chagrijnig wordt van die ene cliënt? Of steeds weer met negatieve energie overladen wordt als die patiënt voor behandeling komt?

Natuurlijk laat je je patiënt niet zomaar zitten. En verleen je de beste zorg die je bieden kan. Welke functie je ook hebt in de zorg; je hebt ervoor gekozen om mensen te helpen. Je hebt er zelfs een opleiding voor gedaan, verschillende stages gelopen of je zelfs gespecialiseerd. Alleen welke opleiding je ook hebt gedaan, hoe goed je ook op jouw vakgebied bent: heb je ook geleerd om goed voor jezelf te zorgen?

Met goed voor jezelf zorgen bedoelen we niet alleen goed uitrusten, gezond eten en sporten. Deze zijn ook heel erg belangrijk. Alleen wij hebben het over goed voor jezelf zorgen tijdens het werken zelf. In de alledaagse hectiek, zorg, drukte en administratie. Zodat je in balans blijft bij datgene wat je doet. Zodat je je geduld niet hoeft te verliezen, je positief en optimistisch blijft en niet chagerijnig en leeg van je dienst naar huis gaat.

Je balans ontdekken, vinden en behouden, begint bij bewustwording. Bewustworden van je grenzen speelt hierbij een belangrijke rol. Stel jezelf eens vaker de vraag: hoe voel ik mij op dit moment? Wat leeft er in mij? Hoe is het met mijn energieniveau? En waar heb ik behoefte aan?

Door je dit soort vragen geregeld te stellen, creëer je een nieuw besef. Een besef dat je doet onderzoeken waar je balans is, of waar meer balans nodig is. Doordat je ook bewust wordt van je behoefte, wordt het steeds duidelijker wat je nodig hebt om je balans te herstellen. Dat is een mooie eerste stap in bewustwording en groei in zelfzorg.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK